Ny podd om livet med hiv

Livet med hiv. En podd från Posithiva Gruppen.

Idag, på World AIDS Day, lanserar Posithiva Gruppen podden Livet med hiv. I podden kommer vi i ett flertal avsnitt att djupdyka i olika perspektiv på att leva med hiv i Sverige idag. I det första avsnittet fokuserar vi på hiv och åldrade och vi möter Inger Forsgren, aktivisten som själv lever med hiv sedan mitten på 80-talet och Göran Bratt, pensionerad läkare och hivexpert. Vi pratar bland annat om att vara den första generationen att åldras med hiv och om vikten av ett gott bemötande inom vård och omsorg.

Lyssna på avsnittet: https://spoti.fi/3T6017D

Har du tips på något ämne som vi borde ta upp i podden? Hör av dig till info@posithivagruppen.se!

Podden produceras av Posithiva Gruppen i samarbete med Gilead Sciences.

 

 

Hälften av alla som lever med hiv i Sverige är idag över 50 år. Dagens hivmediciner är så effektiva att hiv gått från dödsdom till kronisk sjukdom. Personer som lever med hiv åldras som alla andra. Men stigmat finns kvar.

På World AIDS Day i år belyser Posithiva Gruppen därför att bli äldre med hiv. I vår sprillans nya podd Livet med hiv pratar vi med Inger Forsgren, aktivisten som själv lever med hiv sedan mitten på 80-talet och Göran Bratt, pensionerad läkare och hivexpert. Vi pratar bland annat om att vara den första generationen att åldras med hiv och om vikten av ett gott bemötande inom vård och omsorg.

För idag är det svåraste för många som lever med hiv inte sjukdomen i sig, utan andras fördomar och det stigma som fortfarande omger hiv. Gamla föreställningar lever kvar och okunskapen är stor, även bland vårdpersonal. Precis som andra behöver personer som lever med hiv vård och omsorg i högre grad ju äldre man blir. Men oron över hur man ska bli bemött är en faktor som försämrar ens livskvalitet och i värsta fall leder till att man undviker att söka vård.

Hiv inget hinder för ett aktivt liv
Hivbehandlingen gör att virusnivåerna i blodet blir omätbara och att man lever har smittfri hiv. Personer som lever med hiv jobbar, skaffar barn, har relationer, tränar och lever som alla andra. Ophelia, 59 och Inger, 68 lever aktiva liv och har stora drömmar och planer – där hiv inte är ett hinder. Ophelias dröm är att vandra i varje världsdel och Inger satsar på att springa långlopp. Läs deras berättelser på https://posithivagruppen.se/op… och https://posithivagruppen.se/in…

World AIDS Day 1 december
Idag är det World AIDS Day, eller Världsaidsdagen – en internationell minnesdag för alla som dött i aids. Det är också en dag för att uppmärksamma och visa stöd för alla som lever med hiv idag.

Få senaste nytt från oss till din mail

Läs vår tidning Posithiva Nyheter

Läs alla nummer här