Sverige först att nå FN-mål om hiv – men stigmat är fortfarande starkt
Som första land i världen har Sverige nått de globala mål som FN satt upp för att stoppa hivepidemin till år 2025. 98 % av alla med känd hiv har en välinställd behandling och därmed smittfri hiv. Men trots den effektiva behandlingen gör stigmat att många med hiv lever i tystnad. Den 1 december infaller Världsaidsdagen, en dag som belyser att mycket arbete återstår när det gäller hiv, okunskap och fördomar.
De så kallade 95-95-95-målen innebär att över 95 % av alla som lever med hiv ska känna till sin hiv, att 95 % av de med känd hiv ska ha behandling och av dessa ska 95 % ha en välinställd behandling med nedtryckta virusnivåer. I en ny studie konstateras att 96 % av alla som lever med hiv i Sverige känner till sin status. Av dessa står 99 % på behandling och av de 99 % har 98 % omätbara virusnivåer.
Trots dessa framsteg är kampen mot det stigma som fortfarande omger hiv långt ifrån över och många som lever med hiv är inte öppna med sin diagnos.
– Vi vet att oron över vilket bemötande man ska få leder till att många av oss väljer att inte berätta, ens för våra närmaste, säger Patrik Furtenbach, ordförande för Posithiva Gruppen.
Utöver stigma finns en stor okunskap om hiv, även bland vårdpersonal. I en enkätundersökning genomförd av ECDC, den europeiska smittskyddsmyndigheten, riktad till vårdpersonal uppgav 35 % av deltagarna i Västeuropa att de skulle vara oroliga när de gav vård till personer med hiv. Rädsla och fördomar utgör hinder för att människor får tillgång till hivtest, får en diagnos och tillgång till behandling. 2023 hade över en tredjedel av alla som fick en hivdiagnos i Sverige kraftigt nedsatt immunförsvar – en konsekvens av att ha gått odiagnostiserad och obehandlad länge.
– Det är oacceptabelt att människor år 2024 utvecklar aids i Sverige. Stereotypa föreställningar om vem som får hiv leder till att vården missar att erbjuda, eller till och med nekar personer hivtest, säger Patrik Furtenbach.
En snabb diagnos är viktig av flera skäl. Dels för individen, vars immunförsvar påverkas mindre ju tidigare behandlingar sätts in. Dels för att hindra att fler personer får hiv. Den som lever med behandlad hiv kan ha sex, skaffa barn och leva ett liv ett långt liv som vem som helst, utan oro för att hiv överförs. I de allra flesta fall där hiv idag överförs är personen som lever med hiv inte medveten om sin infektion.
– Människors kunskap har inte uppdaterats i takt med de senaste decenniernas medicinska utveckling. För många som lever med hiv idag är inte sjukdomen i sig det svåraste, utan stigmat och andra människors okunskap, säger Patrik Furtenbach.
Fakta hiv
Hiv är ett virus som angriper så kallade CD4- eller T-hjälparceller, vilka spelar en viktig roll i immunförsvaret. Obehandlad hiv leder till aids som är ett samlingsnamn för olika sjukdomar, t.ex. infektioner och tumörer.
Hiv finns i kroppsvätskorna blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk. Obehandlad hiv kan överföras sexuellt vid oskyddade vaginala, anala och orala samlag samt vid förlossning och graviditet. Överföring kan även ske via blod om personer exempelvis delar spruta. Hiv kan aldrig överföras via kyssar, smekningar, saliv, svett, tårar, toaletter, insekter eller genom kroppsvätska på huden.
Ett hivtest är det enda sättet att veta om man har hiv
I Sverige lever cirka 9000 personer med hiv.
Globalt lever cirka 40 miljoner människor med hiv och den största gruppen är heterosexuella kvinnor. I världen beräknas 86 % känna till sin status. 77 % av dessa står på behandling och av de med behandling har 72 % nedtryckta virusnivåer.
Om studien
Bakom studien Sweden surpasses the UNAIDS 95-95-95 target: estimating HIV-1 incidence, 2003 to 2022 står Sveriges statsepidemiolog Magnus Gisslén står tillsammans med forskare vid Los Alamos National Laboratory i USA, Karolinska Institutet, Sahlgrenska Akademin, Folkhälsomyndigheten och representanter för det nationella kvalitetsregistret för hiv, InfCare HIV.
Om Världsaidsdagen
Världsaidsdagen, eller World AIDS Day, infaller den 1 december varje år och är en internationell minnesdag för alla som dött i aids. Det är också en dag för att uppmärksamma och visa stöd för alla som lever med hiv idag.
Om Posithiva Gruppen
Posithiva Gruppen (PG) bildades 1985 och är den nationella patientorganisationen för personer som lever med hiv i Sverige. Vi erbjuder stöd, mötesplatser och utbildning för personer som lever med hiv. Posithiva Gruppen bevakar även rättigheter och arbetar för att öka kunskapen om hiv i samhället samt motverka stigmatisering och fördomar. Vårt arbete styrs och formas av personer som själva lever med hiv.
Presskontakt Posithiva Gruppen
Ronja Sannasdotter
Kommunikationsansvarig
072-011 05 56
ronja.sannasdotter@posithivagruppen.se
Läs mer om våra evenemang på och i samband med Världsaidsdagen.