Inger och Paula i Global Village: kvinnor berättar

Gruppbild

Under världsaidskonferensen i Amsterdam 2018 gick Inger och Paula från kunskapsnätverkets projektgrupp runt i den så kallade ”Global Village” och samtalade med kvinnor och aktivister från hela världen. Syftet var att knyta kontakter, men även att få svar på vilka ämnen som är de viktigaste för kvinnor som lever med hiv i det land eller den region som de olika kvinnorna representerade. 

Först träffade Inger och Paula två kvinnor från Uganda: Everlyn Chemutai och Violet Akurut Adome. De arbetar båda som socialarbetare. De tyckte att det som är viktigast för kvinnor som lever med hiv i Uganda är ekonomi och egenmakt (empowerment). De berättade också att många kvinnor som blivit änkor efter att deras män avlidit i aids upplever sig bli utfrysta av samhället. I några fall ser man att dessa kvinnor hittar varandra och organiserar sig.

Everlyn Chemutai och Violet Akurut Adome från Uganda. Foto: ©KN/PG

Inger och Paula pratade också med kvinnor från ICW Latina (den latinamerikanska avdelningen av The International Community of Women Living with HIV). Hilda Esquivel från Mexico sade att det viktigaste för kvinnor som lever med hiv i Mexico är att få sina rättigheter instiftade i lag så att de kan få respekt för sina sexuella och reproduktiva rättigheter samt frihet från våld.

Kattia López Araya från Costa Rica berättade att ICW arbetar med empowerment-grupper för kvinnor som lever med hiv. Dessa grupper gör att kvinnor som lever med hiv får ta plats vid beslutsbordet och vara med att påverka avgöranden som angår dem själva. En metod som också används mycket i ICW-gruppen på Costa Rica är teater, i en form som de kallar ”theatre of the oppressed” (”de förtrycktas teater”).

Representanter från ICW Latina tillsammans med Inger från kunskapsnätverket. Foto: ©KN/PG

I Global Village kom Inger och Paula också i kontakt med kvinnor från organisationen AMAL Central Asian Women’s Network, som finns i Kazakstan, Tadjikistan och Kyrgyzstan. Rosa Oleynikova från organisationen Doverie Plus i Kazakstan berättade att målet för deras arbete är att flickor och kvinnor i centralasiatiska länder ska ha frihet att påverka sin sociala och ekonomiska situation, samt att de ska ha tillgång till vård samt socialt och legalt skydd. Hon menar att det viktigaste temat för kvinnor som lever med hiv i regionen är diskriminering och stigma.

Inger och Paula tillsammans med kvinnor från Kazakstan, Tadjikistan och Kyrgyzstan. Foto: ©KN/PG

Inger och Paula tyckte det var inspirerande och roligt att möta, intervjua och nätverka med hivpositiva kvinnor från olika organisationer i olika länder. Nedan har vi samlat några bilder som kan ge en inblick i hur det var att vara på konferensen och i Global Village. Här kan du läsa kunskapsnätverkets text om höjdpunkter från själva konferensen. Kontakta gärna projektgruppen på info@kunskapsnatverk.se om du har frågor om konferensen eller annat.

Ingången till Global Village. Foto: ©KN/PG
Inger från kunskapsnätverkets projektgrupp på workshopen ” The positive women’s catwalk for power”. Foto: ©KN/PG
Inger och Paula tillsammans med Ines Perea från det tyska hälsoministeriet. Foto: ©KN/PG
Inger och Paula i installationen ”Who’s afraid of my vagina?” Foto: ©KN/PG
Foto: ©KN/PG
”Vulva gallery”. Foto: ©KN/PG
Nätverks-zon för kvinnor. Foto: ©KN/PG
Sexarbetesaktivister demonstrerar i Global Village. Foto: ©International AIDS Society/Marten van Dijl
Vad vill kvinnor ha? Foto: ©KN/PG
Undetectable = Untransmittable. Foto: ©International AIDS Society/Matthijs Immink
Inger och Paula utanför konferensen. Bye bye stigma! Foto: ©KN/PG

 

Bildresultat för venus symbol

 

Få senaste nytt från oss till din mail

Läs vår tidning Posithiva Nyheter

Läs alla nummer här