Zumba och mindfullness

Lokal för zumba och mindfullness

Lördagen den 29 februari anordnade Ung & Hiv en aktivitet med fokus på både psykisk och fysisk hälsa i form av först zumbadans och sen mindfullnessträning. Dessutom fick deltagarna information om FaR (fysisk aktivitet på recept), som vi berättar mer om längre ner i texten.

Denna gång höll vi till i Mäster Olofgårdens mysiga och för dans passande lokaler i Gamla Stan. Vi började aktiviteten med en kort presentation av varandra. De två personer som var med för första gången fick svara på nyfikna frågor från andra deltagare, om de ville det, och det var kul att lära känna dem. Båda berättade mer om sig själva och lite kort om sin erfarenhet av att leva med hiv. Det är viktigt att poängtera att det måste man inte göra när man kommer till gruppen, det är alltid frivilligt hur mycket man vill dela med sig av sig själv.

Till aktiviteten hade vi bjudit in en deltagare som tidigare var med i Ung & Hiv, men som nu är äldre än 30 år, för att prata om sin erfarenhet av att leva med hiv och hur det var att vara med i gruppen. Han betonade hur viktigt det var för honom att få mer kunskap om hiv, som sedan ledde till att hiv inte längre upplevdes som ett problem i hans liv. Han pratade också om vikten av att känna till de resurser som finns för personer som lever med hiv i Sverige inom civilsamhället och att dra nytta av dem. ”Ung & Hiv hjälpte mig träffa och utbyta erfarenheter med personer i liknande situation och ålder. Vissa av dem har jag fortfarande kontakt med, än idag” berättade han.

Personer som inte längre kan vara med i Ung & Hiv på grund av att de blivit äldre än 30 år, har möjlighet att fortsätta vara med i verksamheten genom att t.ex. erbjuda kamratstöd till de deltagare som behöver det. De kan också vara med och hjälpa till ibland som volontärer på våra aktiviteter.

Dörr

Efter det trevliga snacket så bytte vi om och gjorde oss redo för zumba! Bara en av deltagarna hade provat zumba tidigare, men vi hade en instruktör som höll i dansen och mindfullnessträningen, så att alla skulle få möjlighet att lära sig.

Zumban var fantastiskt rolig med melodier och danssteg från Latinamerika som gjorde att vi alla kom igång och rörde på oss. Vi dansade till ungefär sex låtar, som de flesta av oss sparade på sin Spotify. Sen var det dags för mindfullness. Vi fick lägga oss ner på golvet och lyssna på lugn musik i bakgrunden och en avslappnande röst som gav oss instruktioner.

Lokal för zumba

Information från Noaks Ark Stockholm om FaR (fysisk aktivitet på recept) delades ut till deltagarna. FaR är ett recept som, utifrån en individuell bedömning, kan skrivas ut till dig av din vårdgivare och ger dig alltså rätt till rabatterat pris på olika fysiska aktiviteter som gym, dansklasser eller yoga. I Region Stockholm finns många olika aktiviteter som du kan göra med hjälp av receptet. Använd webbsidan www.farledare.se/sok för att hitta aktiviteter som passar just dig. Kom ihåg att om du vill så finns det mycket du kan göra för att öka din fysiska aktivitet även utan recept!

Lennie Lindberg, verksamhetschef och psykoterapeut på Noaks Ark Stockholm kan ge dig mer information om FaR, och eventuellt skriva ut receptet till dig. För att boka en tid med Lennie kan du skicka iväg ett e-postmeddelande till lennie.lindberg[at]noaksark.org 

Dagen avslutades med god mat, intressanta samtalsämnen och till slut så fick deltagarna fylla i en utvärdering om aktiviteten. Här är några citat:

  •  ”Interesting, enjoyed it. We can do it again”
  •  “It was great and relaxing”
  • ”En bra start på året och aktiviteterna. Jag skulle vilja ha zumbapasset varje månad”
  • ”En bra erfarenhet och jag tar med mig energi för denna helg. Tack!! :)”

Få senaste nytt från oss till din mail

Läs vår tidning Posithiva Nyheter

Läs alla nummer här