Visste du att vi har verksamhet för transpersoner?

Idag 31 mars är det internationella transsynlighetsdagen, eller International Transgender Day of Visibility (TDoV).
Visste du att Posithiva Gruppen har en egen verksamhet för transpersoner?
Syftet med verksamheten är att förbättra förutsättningarna för transpersoner som lever med hiv. Våra insatser riktar sig både till transpersoner och andra aktörer. Vill du engagera dig i verksamheten?
Här är några exempel på pågående insatser:

 • Referensgruppen för transpersoner som lever med hiv:
  här kan du som är hivpositiv transperson (transkvinna, transman, icke-binär eller med annan transidentitet) engagera dig för att dela med dig av erfarenheter, lyfta frågor som är viktiga för dig samt ge feedback på PGs insatser. Alla som vill vara med i referensgruppen har ett inledande samtal med projektledaren där ni samtalar om på vilket sätt just du vill engagera dig, och huruvida du vill göra det individuellt gentemot PG eller kollektivt tillsammans med andra transpersoner med hiv.
 • Sociala och kunskapshöjande aktiviteter för transpersoner med hiv:
  vill du träffa andra som är trans och som lever med hiv? PG kan erbjuda mötesplatser i form av tex. middagar, men också workshops och andra aktiviteter beroende på målgruppens önskemål.
 • Transkompetensutbildning:
  PG har tillsammans med leg. läkare och föreläsare Katie Collmar och RFSL Testpoint utvecklat ett tvåtimmars utbildningsupplägg kring bemötande av transpersoner. Utbildningen är kostnadsfri och kan bokas av aktörer som erbjuder hivtest och/eller rådgivning kring hiv (exempelvis vårdcentraler, STI-mottagningar, ungdomsmottagningar och ideella organisationer). Läs mer om utbildningen och hur din organisation eller arbetsplats kan boka den här. Vi anordnar även ett ”öppet” utbildningstillfälle den 8 april klockan 13:00-15:00. Till utbildningen den 8 april kan enskilda personer (som arbetar med hivtestning och/eller rådgivning kring hiv) anmäla sig, och anmälan görs via detta formulär.
 • Synlighets- och påverkansarbete:
  PG arbetar även med att lyfta frågor kring transpersoner och hiv genom samverkansmöten, kontakt med myndigheter och andra kommunikationsinsatser. Förra året skrev vi tex. ett öppet brev till Folkhälsomyndigheten och InfCare HIV kring synliggörande av transpersoner i nationell hivstatistik. Om du är en transperson med hiv som vill ha hjälp med att lyfta en specifik fråga, eller om du är en aktör som vill samverka kring frågor om transpersoner och hiv, tveka inte att kontakta oss.

Vill du engagera dig i eller veta mer om någon av ovan insatser? Maila till transverksamhet@posithivagruppen.se eller ring/sms:a till 070 040 77 81.

Här finns länkar till våra föreläsningar, artiklar och rapporter kring transpersoner och hiv:

Du kan läsa mer om Posithiva Gruppens transverksamhet på posithivagruppen.se/verksamheter/for-transpersoner/. Om du vill få nyheter och uppdateringar kring just transverksamheten kan du prenumerera på verksamhetens nyhetsbrev.

 

 

 

Få senaste nytt från oss till din mail

Läs vår tidning Posithiva Nyheter

Läs alla nummer här