Informationsplikten utreds
Idag gick regeringen ut med att man ger professor Jan Albert i uppdrag att utreda informationsplikten för personer som lever med hiv. Posithiva Gruppen ser positivt på att frågan äntligen tas upp, men tycker att det är djupt problematiskt att socialminister Jakob Forssmed och regeringen enbart vill slopa informationsplikten för personer med välinställd behandling. Dvs det som behandlande läkare i praktiken redan idag kan göra.
Att informationsplikten ska utredas, och i förlängningen slopas, är något som Posithiva Gruppen och flera andra aktörer kämpat för i många år. I mars i år träffade RFSL och Posithiva Gruppen socialminister Jakob Forssmed för att diskutera informationsplikten.
– Informationsplikten bör tas bort för alla som lever med hiv, eftersom den inte i något läge fyller sin funktion. Vi har vid ett flertal tillfällen påpekat detta för regeringen, bland annat vid ett möte med socialministern i våras. Det är beklagligt att man trots det säger att man bara vill slopa informationsplikten för personer med välinställd behandling, säger Patrik Furtenbach, ordförande för Posithiva Gruppen
UNAIDS och WHO har slagit fast att informationsplikt för personer som lever med hiv inte är en effektiv metod för hivprevention utan att den till och med kan vara kontraproduktiv då den bidrar till stigmatisering och riskerar medföra att människor undviker att testa sig.
– Om Sverige menar allvar med att vi vill vara världsbäst på hivprevention, få ner antalet sena diagnoser och om vi ska nå FN:s mål så måste vi ju göra det som funkar, säger Patrik Furtenbach.
Som lagstiftningen ser ut nu innebär informationsplikten att den som har hiv måste informera sexpartners om sin hivstatus, om personen inte lever med smittfri hiv och har fått informationsplikten lyft av sin läkare.
I det sexuella mötet har alla ett ansvar att skydda sig och informationsplikten är direkt kontraproduktiv då den riskerar att inge en falsk trygghet. Risken för att hivviruset överförs är störst i samband med att en person precis fått hiv, under den så kallade primära hivinfektionen, även om personen inte uppvisar några symtom. De som i praktiken kan överföra hiv berörs inte av lagstiftningen medan de som måste berätta om sin hivstatus inte kan överföra hiv.
Regeringens pressmeddelande finns att läsa här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/09/informationsplikten-vid-hivinfektion-ska-utredas/
Här intervjuas socialminister Jakob Forssmed om utredningen: https://sverigesradio.se/artikel/socialministern-avskaffa-informationsplikten-for-personer-med-hiv