Hivstigma i gaycommunityt

Hur ser stigmat och fördomarna kring hiv ut bland homo- och bisexuella män i Sverige idag? En ny studie visar att gamla föreställningar om hiv lever kvar och att det finns att starkt samband mellan kunskap och attityder – de med mer kunskap kan i större utsträckning tänka sig att ha en relation med någon som lever med hiv.
Den 15 november arrangerade Posithiva Gruppen ett seminarium där ny forskning på attityder och kunskap om hiv bland män som har sex med män presenterades. Dessutom hölls ett panelsamtal om vad som krävs för att förändra negativa attityder och varför okunskapen fortfarande är så stor.Nu kan du se seminariet i efterhand här:

Medverkande:
Carl Fredrik Sjöland, läkare och doktorand, Institutionen för global folkhälsa, Karolinska Institutet som genomfört enkätstudien,
Niklas Dennermalm, doktorand Stockholms Universitet och folkhälsovetare som genomfört studiens djupintervjuer
Linda Palhamn, projektledare RFSL Göteborg
Joakim Berlin, rådgivare och hivpolitisk sakkunnig PG Väst
Daniel Suarez, verksamhetschef Posithiva Gruppen
Moderator: Ronja Sannasdotter, Posithiva Gruppen
Posithiva Gruppen har tillsammans med Noaks Ark Stockholm och Karolinska Institutet som partners genomfört projektet Undetectable is the new negative: Hivstigma i gayrörelsen. Projektet består av en studie och en kampanj. Studiens syfte har varit att utforska hur attityder till hiv och personer som lever med hiv ser ut bland män som har sex med män i Sverige idag. Nära 3500 personer svarade på enkäter och 17 djupintervjuades. Snart släpps en rapport och studiens resultat publiceras som en eller flera vetenskapliga artiklar.

Få senaste nytt från oss till din mail

Läs vår tidning Posithiva Nyheter

Läs alla nummer här