Helg med fokus på självförverkligande

Kyrka

Ung & Hiv åkte till mysiga Vadstena den 1–3 november för en helg med fokus på att leva med hiv, personliga berättelser, stigma, och självförverkligande.

Under helgen så fick vi möjlighet att utbyta erfarenheter kring hur det är att leva med hiv och diskutera stigmat kring hiv utifrån ett individ- och samhällsperspektiv. Vi gjorde även teambuildingövningar, spelade sällskapsspel och utforskade Vadstena.

Inbjuden till helgen var Pernilla Albinsson, sjuksköterska på Infektionsmottagning 2 (Huddinge Sjukhus), som höll i en föreläsning om basfakta om hiv, samt svarade på frågor kring hiv utifrån ett medicinskt perspektiv. Coachen Sara Hermansson, höll i en workshop med titeln ”You Own Your Life”, vars syfte var att inspirera deltagarna till att ta makten över sitt liv.

Några av oss åkte tåg från Stockholm, och några kom från andra delar av landet. Alla möttes på hotellet i Vadstena på eftermiddagen på fredagen och efter check-in, samlades vi och gjorde övningar för att lära känna varandra mer. Det blev en rolig eftermiddag och alla var nyfikna på nya härliga människor.

Efter middagen fick man berätta om sin personliga erfarenhet kring att leva med hiv. Det var självklart frivilligt att göra det, men de flesta delade med sig, och de som inte hade lust att göra det just då, fick ändå vara med och lyssna. Samtalet blev längre än vi tänkt och det dök upp frågor som deltagarna själva avgjorde om de hade lust att svara på.

Dagen efter så fick vi besök av en livscoach på förmiddagen, som höll i en workshop om självförverkligande och att ta makten över sitt liv. Vi hade även en diskussion om stigma utifrån ett individ- och samhällsperspektiv, där deltagarna delades upp i mindre grupper och fick diskutera stigma genom att referera till nedanstående mall. Därefter så redogjorde grupperna kring det de diskuterat och fick också berätta om de gått igenom diskriminering pga. sin hivstatus, samt ge tips på hur man ska agera i sådana fall.

Diagram

Ett annat roligt och lärorikt moment var workshopen om källkritik. Vi fick material bestående av nyhetsartiklar och videos som var exempel på opålitliga källor som vi skulle diskutera kring i mindre grupper och sedan redovisa för de andra grupperna (att de var opålitliga fick vi som deltagare dock inte veta). Efter det fick vi information och Skolverkets verktyg för att vara källkritisk. Verktyg som man kan ha nytta av när man t.ex. läser nyheter kring hiv men även annat.

Efter workshopen blev det promenad i mysiga Vadstena och sedan åt vi väldigt god pizza på en lokal pizzeria. Dagen avslutades med ett besök på hotellets spaavdelning samt karaoke och dans.

Pernilla Albinsson som höll i en föreläsning om basfakta om hiv samt svarade på frågor kring mediciner, biverkningar gav även information om de uppdaterade smittskyddsbladen samt den senaste forskningen inom hivområdet.
Pernilla Albinsson
Söndagen inleddes med en workshop som handlade om hur man kan nå unga vuxna som lever med hiv och vad vi behöver från sjukvården och civilsamhället. Nedan finns de punkter vi listade:

 • Kunna få träffa kuratorn oftare
 • Få information från sjukvården om olika organisationer som jobbar med hiv-frågor
 • Få verktyg om att hantera hiv när jag mår dåligt
 • Få direkt kontakt med läkare för att ställa frågor som sjuksköterskorna inte svarar på
 • Få påminnelse om testning
 • Prata om sex och relationer

Innan det var dags att åka hem reflekterade vi över helgen och om den uppfyllde våra förväntningar. Vi fick fylla i en utvärdering och nedan kan du läsa mer kring det vi tog med oss från helgen:

 • ”More knowledge has been received and the discussion on all topics has      been fully rewarding”.
 • “I take with me how to love and respect myself and also accept my condition and move on with [my] life”.
 • “Att jag inte är ensam och att det finns andra i samma situation”.
 • ” Nice food and good things that I learned about myself”.
 • “Kontakter med andra som lever med hiv, lära känna människor. Mycket lärdom”.
 • ”Good vibes”.
 • ”I really enjoyed the weekend. The place was amazing. The meetings were all informative”.
 • “It was good, and I liked it. I met a lot of young [people] who are [in the] same situation”.

Få senaste nytt från oss till din mail

Läs vår tidning Posithiva Nyheter

Läs alla nummer här