Webbinarium: Smittfri hiv – vård och bemötande av personer som lever med hiv
Personer som lever med hiv åldras som alla andra och ska vända sig till primärvården med allt som inte rör hiv. Det innebär att de kommer att söka vård hos dig. Vet du det du behöver veta om hiv?
Dagens hivmediciner är så effektiva att hiv gått från en dödsdom till en kronisk sjukdom som man kan leva ett långt och gott liv med. Idag är det svåraste för många som lever med hiv inte sjukdomen i sig utan stigmat och den generella okunskapen i samhället.
Kunskapsnätverket hiv/STI Mellansverige, i samarbete med Posithiva Gruppen, bjuder in till ett webbinarium där vi ger dig uppdaterad kunskap om hiv och om att leva med hiv idag. Målgruppen för webbinariet är sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, kuratorer, psykologer, tandsköterskor, tandhygienister, tandläkare samt andra berörda inom regional och kommunal hälso- och sjukvård. Syftet är du som personal inom primärvård, äldreomsorg, tandvård och andra vårdinstanser ska känna dig trygg i din roll och kunna ge ett gott bemötande och en god vård.
Webbinariet är kostnadsfritt.
Anmäl dig till webbinariet via https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_zflKX3IwTCKWvtNVj0N4Dw
Samma webbinarium erbjuds även den 29 november 10.00–12.00 med samma innehåll.
Program
- 13.00–13.05 Välkomna och praktisk information
Representant från Kunskapsnätverket samt moderator Ronja Sannasdotter, Posithiva Gruppen - 13.05–13.35 Aktuellt kunskapsläge – välbehandlad hiv kan inte överföras
Maria Axelsson, epidemiolog från Folkhälsomyndigheten - 13.35–14.10 Panelsamtal – erfarenheter av att leva med hiv och möten med vården
Personer som lever med hiv - 14.10–14.25 Paus
- 14.25–14.55 Frågestund med smittskyddsläkare
Fredrik Rücker, Smittskyddsläkare i Dalarnas län - 14.55–15.00 Sammanfattning och avslut av dagen
Ronja Sannasdotter, Posithiva Gruppen
Varmt välkommen!
Regionerna Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala, Västmanland samt Örebro bildar tillsammans Kunskapsnätverket hiv/STI Mellansverige. Syftet är att finna möjliga samordningsvinster, ge hiv/STI frågorna större tyngd, finna gemensamma utvecklings- och forskningsområden samt ge möjlighet till kunskapsöverföring mellan de deltagande länen. Målsättningen är att minska antalet hiv/STI fall, främja psykisk och sexuell hälsa samt minska antalet oönskade graviditeter.
Posithiva Gruppen är den nationella patientorganisationen för personer som lever med hiv. Posithiva Gruppen erbjuder stöd, mötesplatser och utbildning för personer som lever med hiv. Organisationen arbetar även för att öka kunskapen om hiv hos allmänheten samt motverka stigmatisering och fördomar. Posithiva Gruppens arbete styrs och formas av personer som själva lever med hiv.
Adress
Online