Hiv och transpersoner – synliggörande och bemötande

Se en inspelning av seminariet här.

Välkommen till ett samtal om vad vi kan göra för att skapa ett bättre bemötande så att fler transpersoner ska känna till sin hivstatus och hur transpersoner kan synliggöras i såväl hivstatistiken som i det preventiva arbetet och i arbetet för personer som lever med hiv.

Det finns ett antal sociala och strukturella faktorer som gör att transpersoner runtom i världen kan vara extra utsatta när det gäller hiv. En siffra som upprepas mycket i globala sammanhang är att transpersoner löper 49 gånger större risk att få hiv jämfört med befolkningen i allmänhet. I Sverige har det saknats statistik, men efter påtryckningar från bland andra Posithiva Gruppen la det nationella kvalitetsregistret InfCareHIV i november 2021 till en variabel för könsidentitet vid insamling av uppgifter om personer som lever med hiv i Sverige.
Vi vet att transpersoner testar sig i lägre utsträckning än andra och att det många gånger beror på rädsla för dåligt bemötande och bristande kunskap om transpersoner inom vården.

Medverkande:
Rebecka Carlsson, transkvinna som själv lever med hiv
Katie Collmar, leg. läkare och föreläsare
Tina Carlander, överläkare och registerhållare för InfCareHIV
Olov Lindblad, projektledare för testningsverksamheten RFSL Testpoint
Ane Martínez Hoffart, projektledare för verksamhet riktad till transpersoner hos Posithiva Gruppen

Adress

Lokal C9, Pride House, Hotell Clarion Stockholm
Stockholm

Se fler kommande aktiviteter

Få senaste nytt från oss till din mail

Läs vår tidning Posithiva Nyheter

Läs alla nummer här