Uppdaterade föreskrifter: välbehandlad hiv inte ett hinder för assisterad befruktning 

I dag den 1 oktober träder ändringarna i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd kring assisterad befruktning i kraft. I dessa förtydligas bland annat att hiv inte innebär ett hinder för behandling, samt att en assisterad befruktning får utföras under förutsättning att man medverkar i åtgärder för att ”minimera risken för att [hiv] överförs till barnet genom befruktningen, under graviditeten och vid förlossningen”. Det har även lagts till ett allmänt råd som säger att man inför utredning och behandling bör ha ett läkarintyg där det framgår att läkemedelsbehandlingen av t.ex. en pågående hivinfektion är välinställd.  

I den förra versionen av föreskrifterna skrev man att ”En assisterad befruktning får endast utföras, om det bedöms som osannolikt att [hiv] kan överföras till barnet genom befruktningen”. Det var dock osäkert vem som skulle göra bedömningen och vad ”osannolikt” betydde i praktiken i förhållande till risk för överföring. Kliniker valde därför att tolka det som att man inte kunde erbjuda assisterad befruktning till personer som lever med hiv.  

– Osäkerhet kring hur man skulle tolka de föregående föreskrifterna har lett till att personer som lever med hiv har nekats behandling, säger Patrik Furtenbach, ordförande för Posithiva Gruppen.

Ordförande Patrik Furtenbach Foto: PG

Både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har redan tidigare uttryckt att hiv inte borde vara ett hinder för assisterad befruktning. Eftersom klinker har gjort en annan tolkning av de tidigare föreskrifterna såg Socialstyrelsen anledning att förtydliga dessa. Sedan 2023 har Posithiva Gruppen suttit med i en referensgrupp hos Socialstyrelsen som kommit med synpunkter i arbetet med att uppdatera föreskrifterna. Våren 2024 gick ändringsförslagen ut på remiss. Posithiva Gruppen påtalade då bland annat onödigt svårtolkade skrivningar i både föreskrifterna och i de allmänna råden, gällande fram för allt beviskrav och läkarintyg. I de nu uppdaterade föreskrifterna och allmänna råden har Socialstyrelsen tagit till sig av synpunkterna och förtydligat skrivningarna. 

Posithiva Gruppen hoppas att Socialstyrelsen nu ser till att tydlig information når alla kliniker som erbjuder assisterad befruktning och att ingen längre ska nekas behandling, vare sig på grund av osäkerhet kring hur man ska tolka föreskrifterna eller av praktiska, logistiska eller ekonomiska skäl. 

– Det här är en rättvisefråga. Med dagens effektiva behandling vet vi att hiv inte överförs och att personer som lever med hiv kan bli föräldrar som alla andra, säger Patrik Furtenbach. 

 

Länk till dokument med ändringarna i SOSFS 2009:32: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/foreskrifter-och-allmanna-rad/2024-9-9209.pdf  

Länk till dokument med ändringarna i SOSFS 2009:30: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/foreskrifter-och-allmanna-rad/2024-9-9208.pdf  

I februari uppmärksammade SVT att personer som lever med hiv nekas assisterad befruktning. Inslaget finns att se här: bit.ly/svtivf

 

Om du som lever med hiv har några frågor om de uppdaterade föreskrifterna och/eller assisterad befruktning är du välkommen att kontakta Posithiva Gruppen på info@posithivagruppen.se 

Få senaste nytt från oss till din mail

Läs vår tidning Posithiva Nyheter

Läs alla nummer här