3P:s resursbank
Här hittar du information om vart det går att vända sig om du eller någon som du är stödperson till är i behov av särskilt stöd eller vård. Du kan även ta hjälp av personal på Posithiva Gruppen.
Psykisk ohälsa
- Vid akut självmordsrisk, ring 112.
- Vid akut psykisk ohälsa utan akut självmordsrisk, ring eller besök närmaste psykiatriska akutmottagning eller akutmottagning.
- Vid lättare psykiska problem kan den som lever med hiv kontakta sin infektionsmottagning för att få hjälp efter behov. Det går även att vända sig till närmaste vårdcentral eller psykiatriska öppenvårdsmottagning.
- Anhörigas Riksförbund
För den som är anhörig och stöttar någon som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar av vardagen på egen hand.
- Frisk och fri
För den som har en ätstörning eller är närstående. Erbjuder stöd via telefon, mejl, chatt och träffar.
- Mansjouren
Erbjuder samtalsstöd och samtalsgrupper för män.
- Mind
Mind är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Mind driver bland annat Självmordslinjen som finns tillgänglig på telefonnummer 90 101 och via chatt dygnet runt. Mind driver även Föräldralinjen (telefon 020-85 20 00), som är en stödlinje för den som vill reflektera över sin roll som förälder eller är orolig för ett barn.
- Noaks Ark
Den som vill ha professionellt samtalsstöd utanför vården kan exempelvis kontakta Noaks Ark, som har utbildade terapeuter med stor kunskap om hiv och erfarenhet av att arbeta med hivrelaterade frågor. Noaks Ark erbjuder gratis psykoterapi till personer som lever med hiv i Stockholm, Östergötland, Småland, Skåne och Blekinge. Psykoterapin kan erbjudas under begränsad tid.
- RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa)
För personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga.
- Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd)
Erbjuder stöd och hjälp till efterlevande genom stödlinje, chatt, träffar och självhjälpsgrupper. - Ångestförbundet ÅSS
För den som lever med ångestsjukdom eller är anhörig.
Social utsatthet och hemlöshet
- Kurator på infektionsmottagning
Förutom psykosocialt stöd kan kuratorer ge praktisk hjälp och vägledning i kontakt med olika samhällsfunktioner. De kan samordna olika insatser och fungera som en länk mellan den som behöver hjälp och myndigheter, samt erbjuda kontakt med exempelvis härbärgen, matbanker och arbetsförmedling.
- Röda Korset
Röda Korset arbetar för att hjälpa människor i utsatta situationer. De erbjuder olika former av stöd, bland annat härbärgen och soppkök för hemlösa och språkträning och hjälp med familjeåterförening för personer som är nya i Sverige. Röda Korset finns runt om i Sverige och i världen.
- Socialtjänsten
Den som är särskilt utsatt kan genom socialtjänsten få olika stödinsatser. Socialtjänsten kan exempelvis stötta familjer där någon mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk, skydda barn och vuxna som utsätts för våld och övergrepp samt erbjuda hjälp till personer som lever i hemlöshet. Socialtjänsten ska även verka för att ändra beteende hos den som utsätter eller har utsatt personer i sin omgivning för våld eller andra övergrepp.
- Sveriges stadsmissioner
Erbjuder stöd till den som lever i hemlöshet, fattigdom eller social utsatthet. Finns på omkring 30 orter i Sverige.
Juridiska frågor och brott
- Brottsofferjouren
Ger medmänskligt och praktiskt stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsofferjouren finns på ett 60-tal platser runt om i landet. Stöd via telefon går att få på mer än 20 olika språk, utöver svenska och engelska. Telefonnummer 116 006.
- Juridisk rådgivning
Posithiva Gruppen erbjuder juridisk rådgivning till personer som lever med hiv. Rådgivningen är kostnadsfri och frågorna till rådgivningen behöver inte vara relaterade till hiv. Det går till exempel att få rådgivning kring migrationsärenden, diskriminering och sjukförsäkring. Ring 073-987 09 97 eller mejla juridik@posithivagruppen.se
- Polisen 114 14
Vid ärenden som inte är akuta men som kräver kontakt med polis går det att ringa 114 14. Det kan exempelvis handla om att få rådgivning och information, att anmäla brott som inte är pågående eller för att ställa frågor om en pågående utredning.
Graviditet, förlossning och föräldraskap
- 1177
Omfattande information om graviditeten och dess olika stadier, sådant som kan vara viktigt att vara uppmärksam på, samt vart det går att vända sig om graviditeten eller tiden efter inte går som planerat.
- Akutmottagning eller gynekologisk akutmottagning
Den som misstänker att den fått ett missfall, har feber och smärtor i nedre delen av magen under pågående graviditet eller har större blödningar under eller efter en graviditet bör söka vård på en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning.
- Barnavårdscentralen (BVC)
Har fokus på barnet från födseln till skolåldern. Erbjuder hälsokontroller av barnet (exempelvis barnets tillväxt samt vaccinationer), utvecklingsbedömning, föräldrarådgivning vad gäller spädbarnsvård (exempelvis blöjbyten och sömnvanor) och matning, psykosocialt stöd om föräldraskapets utmaningar samt föräldragrupper och kurser om barns utveckling och föräldraskap.
- Barnmorskemottagning
Har fokus på gravida och nyblivna föräldrar samt deras partner. Erbjuder särskild graviditetsvård med regelbundna kontroller under graviditeten, förlossningsförberedande kurser, eftervård med uppföljning av fysisk återhämtning och mental hälsa (för att exempelvis kunna ge stöd vid känslomässiga förändringar, ångest och postpartumdepression) hos den nyförlösta personen, amningsstöd och rådgivning om preventivmedel och familjeplanering.
- Doula och kulturdoula
Den som önskar stöd under graviditeten och förlossningen kan vända sig till en doula eller kulturdoula. En doula fungerar som en stödperson och träffar vanligen den gravida med eventuell partner vid ett eller flera tillfällen innan förlossningen, samt under förlossningen. En kulturdoula fungerar på samma sätt, men har dessutom särskilda kultur- och språkkunskaper och finns till för gravida personer som inte är födda i Sverige och/eller som inte talar svenska.
- Familjerådgivning
Familjerådgivningens uppgift är att hjälpa par som har problem i sin relation. Alla kommuner ska erbjuda familjerådgivning. Information finns på kommunens webbplats.
- Förlossningsrädsla
Den som är gravid och känner oro inför förlossningen kan kontakta en barnmorskemottagning för att få en remiss till en speciell mottagning för förlossningsrädsla, vilket finns på de flesta sjukhus. Det går även att få stöd av doula eller kulturdoula, samt genom olika förlossningsförberedande kurser, exempelvis i metoderna Föda Utan Rädsla (FUR) och hypnobirthing.
- Försäkringskassan
Försäkringskassan betalar ut ersättning i många olika situationer, till exempel om en person inte kan arbeta under graviditeten på grund av sjukdom eller ett för krävande fysiskt arbete. Försäkringskassan betalar även ut ersättning till den som är föräldraledig, så kallad föräldrapenning. För att få föräldrapenning behöver personen anmäla till Försäkringskassan att den ska vara föräldraledig.
- Pappor
Digital plattform för pappor som erbjuder gemenskap och stöd kring föräldraskap och papparollen.
- VSFB (Föreningen Vi Som Förlorat Barn)
För den som har förlorat ett eller flera barn genom dödsfall. Föreningen erbjuder stöd och drivs av föräldrar och vuxna syskon med egen erfarenhet.
HBTQI
- Regnbågslinjen
Samtalsjour via telefon, chatt och mejl för hbtqi-personer och anhöriga. Drivs av den ideella organisationen Kyrkans SOS.
- RFSL
Riksförbund som arbetar för hbtqi-personers rättigheter. Arbetar med politiskt påverkansarbete, utbildar och informerar om hbtqi-frågor samt erbjuder rådgivning, stödverksamhet och sociala aktiviteter. Lokalavdelningar finns runt om i landet.
- Transammans
Nationellt förbund för transpersoner och närstående. Erbjuder stöd och arbetar för transpersoners rättigheter.
Våld i nära relationer
- Kvinnofridslinjen
Nationell stödlinje för kvinnor som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Linjen ger professionellt stöd och hjälper till med kontaktuppgifter till stödverksamheter, socialtjänst, vården och polis. Telefonnummer 020-50 50 50.
- Roks
Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige. Besök webbplatsen för att komma i kontakt med någon av Sveriges jourer.
- Somaya stödjour
Riktar sig till kvinnor och hbtqi-personer med utländsk bakgrund som är utsatta för våld i nära relation och/eller lever i en hederskontext. Somaya erbjuder samtalsstöd, råd och information på flera olika språk samt skyddat boende och aktivitetscenter. Kan även hjälpa den stödsökande med kontakt med polis eller socialtjänst.
Sexuell utsatthet
- Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset och andra gynekologiska akutmottagningar
För den som nyligen varit med om ett sexuellt övergrepp och önskar gynekologisk undersökning, testning för könssjukdomar, samtalsstöd och/eller spårsäkring.
- Mikamottagningar
För den som har sex mot ersättning, skadar sig själv med sex eller på något sätt lever i sexuell utsatthet. Även anhöriga kan vända sig hit. Alla över 18 år oavsett kön, könsidentitet eller sexuell identitet är välkomna. Tar även emot asylsökande och tillståndslösa personer.
- Rise
Erbjuder stöd till vuxna som har utsatts för sexuella övergrepp i barndomen. Det går att chatta, mejla eller ringa.
Alkohol och droger
- Alkoholhjälpen
Information, stöd och rådgivning via nätet och telefon till personer som funderar över sina egna eller en anhörigs alkoholvanor. Telefonnummer 020-84 44 48.
- Droghjälpen
Information, stöd och rådgivning via nätet och telefon till personer som funderar över sina egna eller en anhörigs droganvändning. Telefonnummer 020-91 91 91.
- Sluta-röka-linjen
För den som vill ha stöd i att sluta med tobak.
Hivorganisationer
- 4M Mentor Mothers Network
Brittiskt nätverk som utgjort förlaga för 3P. Utbildar kvinnor som lever med hiv i att ge peerstöd innan, under och efter graviditet.
- Hiv-Sverige
Samlar stöd- och patientföreningar som vill arbeta för att förbättra livsvillkoren för personer som lever med hiv.
- Noaks Ark
Riksförbundet Noaks Ark samlar regionala föreningar som erbjuder aktiviteter och stöd för personer som lever med hiv och närstående.
- Riksförbundet Kamratföreningarna Oasen
Samla personer med utländsk bakgrund med erfarenhet av bland annat hiv. Erbjuder kontakt, information, utbildning, kamratligt umgänge och stödverksamhet.
- Posithiva Gruppen
Erbjuder stöd, utbildning och kunskapshöjande insatser samt mötesplatser för personer som lever med hiv. Utöver 3P, som vänder sig till gravida personer, finns det verksamhet riktad särskilt till bland annat kvinnor och unga.
- Posithiva Gruppen Norr
För personer som lever med hiv i Norrland.
- PG Syd (Positiva Gruppen Syd)
För personer som lever med eller berörs av hiv i södra Sverige.
- PG Väst (Positiva Gruppen Väst)
För personer som berörs av hiv i västra Sverige.